• Közmunkás akció és nyílt levél a belügyminiszternek

  Blog

  szeptember 25, 2015 • Blog

  A Belügyminisztérium előtt levelet adtunk át Pintér Sándornak címezve, melyben a Munka Törvénykönyvének betartatására hívtuk fel a figyelmet az Állampolgári Részvétel Hete Alkalmából.

  KMJ: Közmunkás tapasztalattal rendelkezők pártfüggetlen fővárosi érdekvédelmi csoportja. Célunk a közfoglalkoztatási rendszer megváltoztatása. http://kozmunkasmozgalom.blog.hu/https://www.facebook.com/kozmunkasmozgalomajovoert/


  Készpénz kampány 2015.09.24

  A Belügyminisztérium előtt levelet adtunk át Pintér Sándornak címezve, melyben a Munka Törvénykönyvének batartatására hívtuk fel a figyelmet az Állampolgári Részvétel Hete Alkalmából.

  Posted by Közmunkás Mozgalom a Jövőért on 2015. szeptember 24.

   

  "A Közmunkás Mozgalom a Jövőért egy közmunkás tagokból álló pártfüggetlen csoport, amely a rendes fizetésért, megfelelő munkaviszonyokért és tisztességes munkafeltételekért áll ki.

  Azért jöttünk ma a Belügyminisztérium elé, mert sok helyütt a munkáltat
  ók nem biztosítják a készpénzes kifizetést, annak ellenére, hogy van házipénztáruk, holott a Munka Törvénykönyve 157-159 paragrafusa szabályozza, hogy a munkáltató köteles biztosítani a készpénzes kifizetést. 51 600 forintból már csekély levonás is sokat számít, de egyes banki levonások elérhetik a havi két- háromezer forintot is. Ez körülbelül számunkra kétnapi élelmiszer árát teszi ki. Azt kérjük a Belügyminiszter Úrtól, hogy ennek betartását ellenőrizzék a foglalkoztatóknál és a munkáltatóknál egyaránt. A törvény kimondja, hogy a munkavállalót semmilyen járulékos költség nem terhelheti a bér kifizetés kapcsán.

  Az erről szóló nyílt levelet a mai nap folyamán átadtuk a Belügyminisztérium képviselőjének:

  Tisztelt Pintér Sándor Belügyminiszter Úr!

  Sajnálatosan szembesültünk azzal a ténnyel, mely szerint számos foglalkoztató nem veszi figyelembe a dolgozók készpénzes kifizetésre való jogosultságát, és folyamatosan megszegik a Munka Törvénykönyve azon rendelkezéseit, amelyek előírják, hogy a dolgozót semmiféle plusz költség nem terhelheti a munkabéréhez való hozzájutásban. A bankszámla nyitásának ill. fenntartásának vannak egyszeri és állandó költségei. A munkáltatók ellenben nem kötelezhetik a munkavállalót bankszámla nyitására, és nem jelenthetik ki, hogy csak ilyen formában juthatnak hozzá a munkabérükhöz.

  A Munka Törvénykönyvének 157- 159. §§ -a szabályozzák a munkabér kifizetésének módját. Így ez nem egyedi mérlegelés kérdése, minden munkáltatóra nézve KÖTELEZŐ!

  A Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport nevében arra kérjük Belügyminiszter urat, hogy figyelmeztesse a foglalkoztatókat a törvény maradéktalan betartására.

  A munkáltatóknak lehetőségük van továbbá arra, hogy postai átutalással teljesítsék a kifizetéseket. Mi ezt a megoldást elfogadjuk. A bankszámla nyitására való kötelezést azonban ellenezzük. 

  Kérjük Önöket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne nőjenek tovább a közfoglalkoztatásban dolgozók terhei; ne legyen számukra nehézség az amúgy is áldatlan körülmények közötti munkavégzés. A havi 

  51 630 forintos közmunkás fizetés mellett a bankszámla nyitásának és fenntartásának átlagos havi 1000-2000 forintos költsége és más járulékos költségek túlzott terhet jelentenek, kétnapi élelem árát teszi ki. A közmunkások többnyire családos, lakhatási- és mélyszegénységben élő emberek, többen közülük a hajléktalanságot is megtapasztalják. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a közfoglalkoztatottak törvénytisztelő állampolgárokként, elkötelezettek abban, hogy javuljanak a közfoglalkoztatás körülményei."

  EZT ITT SZÉPEN MEGOSZTOM: