• Csatlakozz!

  Hogyan szervezkedhetsz?

  Az ÁRH-hoz mindenki csatlakozhat, aki fontosnak érzi az emberi kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését. Örömmel fogadjuk olyanok érdeklődését, akik szívesen szerveznének az állampolgári részvételhez kapcsolódó programokat, de olyan szervezeteket is, amelyek az ÁRH-t hozzákapcsolnák meglévő, vagy futó kezdeményezéseikhez. Mindenki más is hozzájárulhat a program sikeréhez, aki ellátogat az ÁRH eseményeire, vagyis ha részt vesz a részvétel hetén.

  Mégis, milyen akciókról, tevékenységekről van szó?
  • Iskolák tucatjai szerveznek órákat, előadásokat az ÁRH fókuszai mentén

  • Figyelemfelkeltő média akciók és kampányok szerveződnek helyi problémák, ügyek, megoldási lehetőségek mentén

  • Nagyszámú civil találkozó valósul meg, politikusok, közéleti személyiségek bevonásával

  • Konferenciák, fórumok, kiállítások, koncertek, művészeti programok, sajtótájékoztatók szerveződnek különféle társadalmi, civil témák és problémák köré

  • Évente országos felmérés készül az állampolgári részvétel hazai állapotáról, amely eljut a döntéshozókhoz és a médiához

  A programok tehát nincsenek előre meghatározva, minden résztvevő a maga ügyei mentén, maga kapacitásai szerint, a maga módján hívja fel a figyelmet a részvétel erősítésének fontosságára. Így tehát a szervezkedők maguk döntik el, milyen módon tudnak hozzátenni a Hét sikeréhez. A programok között az összekötő szál a közös ügy, az időpont és a közös arculat és koordináció (logók, programfüzet, szóróanyagok, sajtókapcsolatok, weboldalak és online koordináció, melyeket a főszervezők biztosítanak).

  Kis ízelítő a tavalyi eseményekről (2015):

   

  Az Állampolgári Részvétel Hete országos felmérése

  Akik ebben látnak fantáziát, elvégezhetnek egy egyszerű, felderítő jellegű felmérést az állampolgári részvétel helyi mértékéről, a helyi társadalmi tőkével összefüggésben.
  A felméréshez rendelkezésre bocsátunk egy kérdőívet, a szükséges háttér-információkkal (további információ alább).

  Itt tölthetsz fel ÁRH eseményeket online:

  http://www.cka.hu/esemenyek/reszvetelhete-2016-esemenyfeltoltes/

  A programszervezéshez érdemes áttekinteni az ÁRH oldalait, eseményeit, blogját, illetve régi oldalait (http://www.arh.kozossegfejlesztes.hu, http://reszvetelhete.wordpress.com).

   A kapcsolatfelvétel a következő elérhetőségeken történik, ahol szívesen adunk ötleteket, ajánlásokat, bármilyen szükséges információt: reszvetelhete@gmail.com, telefon: 36 1 201 57 28

   

  Háttér-információk a kérdőíves felméréshez

  Az alábbi kérdéseket a brit Citizenship Survey 2001-es kérdőívéből válogattuk, amely a társadalmi tőke állapotával kapcsolatos felmérést ez évben végezte el először egy országos reprezentatív mintán. Hatására Magyarországon és Közép-Kelet Európában is végeztünk szúrópróba-jellegű felméréseket, eredményeit ld. a Közösségfejlesztők Egyesülete honlapján és a Parola 2004/3. számában!

  Az Állampolgári részvétel hete keretében is csak ilyen szúrópróba-jellegű felmérésre szorítkozhatunk, melynek során véletlen-szerűen megkérdezett embereket szondáztatunk meg és próbálunk képet kapni egy-egy lokalitás, majd „az ország lakosai” állampolgári részvételének minőségéről és gyakoriságáról. Ez a felmérés szociológiailag nem lesz mindenben alátámasztható, vagyis eredménye nem feltétlen felel meg a tudományos igényeknek, de rögzít majd egy pillanatképet, kifejez egyfajta benyomást a témában és az összesített eredmények felhívhatják a döntéshozók figyelmét – helyi és országos szinten is – egy azonos témájú felmérés reprezentatív mintán történő megrendelésének fontosságára! Tapasztalataink szerint a társadalmi tőke mérése alkalmas arra, hogy a politika napirendjére tűzze a társadalmi részvétel fokozásába történő befektetések szükségességét!

  ÁRH FELMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEK, LETÖLTHETŐ ELEMEK:
  FELMÉRÉSEK EGYÉB LETÖLTHETŐ ARCULATI ÉS TARTALMI ELEMEK
  A közbizalom gyorsmérlege 2005. ÁRH poszter (ÁRH országok térképen) – (régi)
  A közbizalom gyorsmérlege 2006. ÁRH felirat (kis méret) – (régi)
  A közbizalom gyorsmérlege 2007. ÁRH felirat (nagy méret) – (régi)
  ÁRH felmérés eredmények 2008. Összes nemzetközi logo – (régiek)
  ÁRH felmérés eredmények 2009. A döntéshozatalban való részvétel jó gyakorlatának kódexe - DOC - – PDF -
  ÁRH felmérés eredmények 2010. ÚJ ARCULATI ELEMEK (2011-től)
  ÁRH felmérés eredmények 2011. ÁRH poszter (angol – térképpel)
  ÁRH felmérés eredmények 2012. ÁRH poszter (magyar – térképpel – kis méret)
  ÁRH felmérés eredmények 2013. ÁRH poszter A3 (helyben kitölthető)
  ÁRH felmérés eredmények 2014. ÁRH poszter A3 (fehér, helyben kitölthető)
  ÁRH felmérés eredmények 2015. ÁRH logó (kis méret)
  Letölthető kérdőív 2016. DOC - PDF ÁRH felirat (kis méret)
     

   

   

  EZT ITT SZÉPEN MEGOSZTOM:

  ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

  Vagy

  Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

  *